Sosialisering av hunden – et misforstått begrep

hundetrening sosialisering språk og adferd valp Jul 02, 2024

Sosialisering av hunden

Når du får valp i hus sies det at det er viktig å la valpen hilse på mange hunder for å bli godt sosialisert. Det er en sannhet men med modifikasjoner. Alle hunder trenger å utvikle språket sitt, lære seg å opptre høflig ovenfor andre hunder og forstå signaler fra andre hunder. I sosialt samvær med andre hunder kan det være lurt å være bevisst både hvilke type hunder din valp eller hund omgås og hvordan. Det kan også være lurt å lære seg hundens kroppspråk for å se om hunden din faktisk trives i selskapet med andre hunder eller ei.

Gode rollemodeller
Uansett om du har valp, unghund eller en voksen hund så vil det alltid være noe hunder som har bedre kjemi enn andre, akkurat slik som med oss mennesker. Spesielt for valper og unghunder er det ekstra viktig at de omgås hunder som viser gode sosiale egenskaper, har et tydelig språk og ikke skremmer eller er ufin med din hund. En god huskeregel kan være at din valp eller hund kun får omgås hunder som har en slik oppførsel du selv vil den skal ha som voksen. Dersom man er nøye med hvordan hunder som får være rollemodell for din hund i ung alder vil sannsynligheten for at du får en trygg og avslappet hund rundt andre hunder større når den blir voksen.

Gode rollemodeller er hunder som er rolige, leker pent uten å skremme eller være for voldsom eller hunder som bare overser hunden din. En hund som gjerne kan gi en korreks, men uten å bli urimelig. Er din hund vilter og pågående, er det ingen ting i veien for at hunden korrigeres av en annen hund – men hundene skal være rettferdige i sinn opptreden. Det er forskjell på at en sur tispe skremmer livsjiten ut av en valp fordi den hater valper, kontra en valp som får en korreks fordi den er litt ufin i sin opptreden. Hunder som skremmer eller er uærlig og ufine, får enkelt og greit ikke gå tur med mine hunder. 

Det viktigste du lærer hunden
En av de viktigste tingene du lærer hunden din er faktisk at du tar ansvar i hundemøter og å ignorere andre hunder! Enten det er på tur, løse hunder eller ellers i hverdagen. Lær hunden å ta kontakt med deg i hundemøter, og du vil unngå unødige konflikter når valpen blir voksen. Ved at du går i mellom, beskytter din hund og er en rolig trygghet, vil de også forstå at andre hunder trenger de ikke bry seg om. Det er enkelt å lære hundene å være stressa rundt andre hunder, men å lære de å ignorere og ikke bry seg om andre hunder er for mange det vanskeligste. Så mitt råd er legg mest vekt på det som er vanskelig fra hunden er ung– nemlig ignorering av andre hunder. 

Belønn hunden din for kontakt med deg når dere ser en annen hund. Tren ofte lydighet med andre hunder og oppsøk settinger hvor det er andre hunder under kontroll for å trene på dette. Lag også gode vaner på tur med å for eksempel lære hunden din å melde (ta kontakt med deg) så fort den får synet av en annen hund. Parallelt med at du lærer hunden din å omgås andre hunder uten å hilse, kan det være fint å la den møte snille, faste hundevenner.

Hilsing i bånd
Hilsing i bånd er noe man i høyst grad bør unngå. Årsaken til dette er at det kan ofte være en hyggelig affære når valpen er ung, men når hunden vokser til, vil det kunne skape svært sterke forventninger til å hilse i bånd, som kan føre til både utageringer og frustrasjon de gangene hunden faktisk ikke får hilse. I tillegg vil mange hunder kunne føle seg truet når de hilser i bånd fordi de ikke har mulighet til å bruke hundespråket sitt på samme måte som når de hilser på andre hunder når de er løs. Hunder har et stort spekter med signaler de sender ut til både oss og andre hunder, og muligheten for å utøve dette i bånd blir svært innskrenket. Det beste er derfor å lære hunden til å følge deg. Tren på at når dere møter andre hunder i bånd, skal hunden vende seg mot deg og følge deg i stedet for å trekke mot den andre hunden. Dette vil spare deg for mye frustrasjon når hunden blir voksen.

Faste hundevenner
Når det kommer til sosialisering av hunden din, kan det være lurt å tenke kvalitet, fremfor kvantitet. Det er ikke om å gjøre å slippe hunden din og la den ha flest mulig tilfeldige hundemøter. Derimot er det viktigste at den i samvær med andre hunder får utviklet språket sitt og lærer seg å bli trygg på forskjellige raser, utseende, størrelser og hunder med forskjellig språk og utseende. En engelsk bulldog og en border collie har et ganske forskjellig kroppspråk og væremåte enn for eksempel en jakthund. Finn gjerne faste hundevenner som du ser at hunden din trives godt med. Gå felles turer i skogen, tren litt lydighet sammen og la hundene lære seg til å både leke og herje med hverandre, men også at de skal kunne være rolige og fokusert på deg som eier selv om det er andre hunder til stedet. Å være med på fellestreninger eller kurs der dere trener rundt andre hunder til stede er en fin måte å lære hundene å kunne konsentrere seg og ha fokus hos deg.

Den viltre hunden
Noen hunder er veldig voldsomme i samvær med andre. De trenger ofte å lære seg å senke forventningene til andre hunder, og at andre hunder ikke bare betyr lek, fart og moro. Noen kan og virke ekstra glad og viltre, men sannheten er at de egentlig bare er usikre. Forskjellen på en usikker og vilter hund, og en overglad vilter hund kan for mange være vanskelig å skille på. Det viktigste uansett hvordan oppførsel hunden din har, er å gi den mange varierte, men positive opplevelser med andre hyggelige hunder. Er hundene veldig giret kan det være en god ide å la de for eksempel avslutte turen og lekestunden med en rolig tur i bånd med den andre hunden. Eller at de får snuse etter litt godbiter sammen med avstand eller bare gjøre aktiviteter for å roe ned tempoet sammen.

Hvordan se om hunden din er redd?
En god lek mellom hunder har ofte rollebytter. I blant løper den ene foran og blir jaget, andre ganger løper den andre foran. Noen hunder er mere fysiske i leken, andre liker best å løpe. Like barn leker faktisk best og det er ikke uvanlig at noen hunderaser finner best kjemi med sin egen rase. Etter å ha sett din egen hund i lek med forskjellige hunder vil det kunne være enklere å bedømme hva din hund foretrekker og hvordan type hunder den trives best med.

Dersom den andre hunden til stadig vekk er voldsom og legger din hund i bakken og fillerister eller ikke lar din hund få pustepauser eller å hente seg inn igjen, kan det være en for voldsom lek. Hvis det er din hund som er såpass voldsom, bør du stoppe leken, da det kan skremme den andre hunden og lage dårlige uvaner som i samvær med andre kan skape konflikter senere. Hunder som opptrer svært voldsomt, kan ha godt av å gå en del sammen med hunder som er større enn dem selv. Det vil være mye enklere for en chiahuahua å bli overkjørt av en labrador. Men hvis labradoren leker med en irsk ulvehund, vil den ikke få samme effekt og selvbelønning. Løper hunden din stadig å gjemmer seg, prøver å komme unna, og den andre hunden ikke tar disse signalene, bør du finne andre lekekamerater eller ta mer kontroll i møte ved å ta den andre i bånd eller lignende. Dersom hunden din også til stadighet må irettesette andre hunder uten at de hører, kan det og være tegn på at leken ikke er av den hyggelige sorten for din hund. Men husk at det er forskjell på å irettesette ville valper, og å være aggressiv/ufin med andre hunder.

Engstelige hunder
Et godt samvær kan ofte være når hundene klarer å veksle mellom å leke og snuse og kose seg sammen på tur. Selv om hundene ikke alltid leker, utveksler de mye språk og de kan ha det vel så hyggelig sammen likevel. Noen hunder kan være litt ekstra engstelige. Da kan det være en fin aktivitet å gå tur sammen to og to med god avstand i bånd. La hundene få snuse på andre ting og gå tur der de ser hverandre, men at de slipper å hilse. Når dere har gått noen turer sammen på denne måten kan dere minke avstanden, og etter hvert kan dere slippe de løse. Pass på å være i bevegelse slik at hundene kan gjøre andre ting enn å kun fokusere på hverandre. I tilfeller hvor hundene er engstelige er det ekstra viktig at de får lov til å bygge tillit rundt rolige og snille hunder. I tillegg la den engstelige hunden få mange turer hvor det blir tid til å bygge en god assosiasjon og tillitsforhold til noen faste hundevenner.

Størrelseforskjell
Det er fint om hundene lærer seg til å omgås både store og små hunder. Men likevel bør man ta hensyn til de små. Det er rett og slett fordi miniatyrhunder kan bli hardt skadet og tråkket på andre store uforsiktige hunder. Igjen så kommer det helt an på hundens oppførsel. Er den store hunden rolig og behersket gjør det ingenting om en liten pomeranian henger med en rottweiler. Det viktigste er å se på hundenes kjemi og oppførsel. Trives de godt sammen, er alder og størrelse ingen hindring. Så la hunden din få gode hundevenner den er trygg på, gå turer sammen, tren lydighet sammen, gå både i bånd og la de herje løs i skogen. Hunder trenger andre hunder for ekstra trivsel og utvikling av språk og sosiale manerer, men den trenger ikke blir "bestevenn" med alle den møter. Det viktigste er at hunden din får i hovedsak hyggelige møter med andre hunder og føler seg både trygg og tillitsfull i samvær med andre og at den er trygg på at du beskytter den og bryter inn dersom andre hunder ufine.

Jeg holder online hundekurs, friluftskurs med hund og hverdagslydighetskurs!

Ta meg til kurssiden

Jeg vil følge denne bloggen!

Bli med videre for å få tilsendt treningstips, blogginnlegg, konkurranser og annet hunderelevant stoff via epost! 

PS, du kan melde deg av når som helst ;)

Online Kløvkurs
Online Kjettingtrekkkurs
Styrketrening og skadeforebygging