
Fysisk trening av valpen - hvor lang tur kan valpen gå?
Jul 02, 2024FYSISK TRENING AV VALPEN
Valpen trenger riktig trening for å få en sterk og sunn kropp som skal vare livet ut. Samtidig er kroppen uferdig og trenger beskyttelse for å ikke bli overbelastet. Hvor går egentlig grensen for hva som er oppbyggende trening for en valp og hva som er for mye?
Vi har tatt en prat med Kristin Halle. Hun er veterinær med etterutdanning i veterinærkiropraktikk, osteopati på hund og hest, sportsmedisin på hund og fordypning i nevrologi. – Hvis hunden får bygget sterke ledd og god grunnmuskulatur i tidlig alder, vil det gi hunden et godt utgangspunkt for en frisk kropp i voksen alder. Fysisk aktivitet er viktig for at valpen skal utvikle sunne og godt ernærte ledd som er mindre utsatt for skader, forteller Kristin.
Hundestudie
Kristin forteller at det blant annet er gjort studier på trening av valper. Studiene viste at valpene som fikk beveget seg mye (mange kilometer om dagen, sammenlignet med få kilometer om dagen) økte brusktykkelsen, innholdet av glukosamin og glukaner. Dette er blant annet med på å ”smøre” hundens ledd.
Mindre positivt
Studiene viste også at valpene som gikk ekstremt langt hver dag ( 4 mil hver dag) fikk blant annet dårligere bruskdannelse. Det var også negativt for valpekroppen med statisk ballkasting og intens lek med andre hunder – spesielt på harde og glatte underlag.
Lek med andre hunder
Lek og ballkasting består av mange brå og intense bevegelser. Når vekstsonene i leddene ikke er lukket, er det lettere at skader oppstår i slike situasjoner. Det betyr ikke at hunder ikke skal leke eller ha sosial omgang med andre hunder. Derimot kan det være lurt å ikke praktisere vill lek som sosial trening. Hunder har godt av å lære seg å være rolige sammen. Gå rolige turer i bånd, ha godbitsøk eller gå turer løs i skogen. Når hund og eier er i bevegelse, blir ikke leken like intens, men den sosiale treningen blir like god. Særlig små hunder kan skades i lek med viltre, store hunder så dette bør du unngå. Store og små hunder har derimot godt av å omgås, men er den store voldsom bør det stoppes umiddelbart.
La valpen utforske
Valpen trenger å utforske verden rundt seg. La valpen snuse på blomstene, snuble over kvister og lære seg til å koordinere og balansere kroppen sin. Helst uten bånd i ulendt terreng. I båndtvangsperioden kan man bare sette på valpen en langline for at den skal få utføre mer naturlige bevegelser enn i kort bånd. Det er viktig å huske på at valpen er en baby. All aktivitet skal være lystbetont og morsomt. Det skal skje i valpens tempo. Kristin fraråder å ta med valpen på lange jogge- og skiturer. – En valp er livredd for å bli forlatt alene. Den vil følge etter eieren til den stuper, uansett hvor sliten den er, forteller hun.
Sekk og matpakke i skogen
Videre forklarer Kristin at leddene trenger belastning for å utvikle seg og bli sterke. Det er også viktig å gradvis bygge opp muskler og skjelett. Fysisk aktivitet stimulerer også valpens nervesystem.
– En god treningsøkt for valpen kan være å ta med seg sekk og matpakke på tur i skogen. Sett dere ned og la valpen utforske og herje rundt på egenhånd. Da har den mulighet til å ta seg pauser når den er sliten, og være aktiv når den er uthvilt helt på egne premisser. La valpepotene få kjenne på forskjellig underlag, balansere på trestammer og andre hindringer i skogen. Ser du at valpen legger seg ned, er valpen sliten. Gi den da en lenger pause, forteller Kristin.
Variert trening for hunden
Kristin anbefaler variert trening. Både for valpen og for den voksne hunden. Selv om man skal trene opp en agilityhund, er det minst like viktig, om ikke viktigere, å trene variert på andre ting utenom agilitybanen for å unngå skader. Alt fra rolige gåturer i bånd, til ski- og fjellturer, styrketrening, gå i ulendt terreng i skogen og på fjellet. Varier både gangarter, intensitet og lengde på tur- og treningsøktene.
Kroppen tilpasser seg
Mange hundeeiere, spesielt med store raser, får beskjed om å skåne hunden mest mulig frem til den er rundt et år når det kommer til fysiske belastninger. Det som er viktig å vite, er at kroppen tilpasser seg den aktiviteten den utsettes for. Dersom man venter til unghunden er et helt år før man tar den med på turer og aktiviteter, vil dette kunne få negative konsekvenser for hunden senere. Det er viktig med jevnlig fysisk aktivitet fra valpen er liten, for at kroppen skal kunne tilpasse seg og ikke få sjokk dersom hunden først starter å bevege seg i en alder av et år. Den fysiske oppbyggingen skal skje gradvis og rolig, men inaktivitet er direkte usunt.
Trapper med valpen
– Alt med måte! Det er forskjell på om man bor i 4. Etasje i en blokkleilighet og må gå opp og ned trappene flere ganger om dagen, enn om man har et par trappetrinn valpen må gå i ny og ne, forteller Kristin. Å gå i trapper kan være en belastning hvis det gjøres ofte og mye. Samtidig bør valpen lære seg å gå trapper i tidlig alder, slik at dette ikke blir et problem når den blir eldre og man ikke lenger kan bære den. Det er og forskjell på hundens- og trappens størrelse. En chiahuahua valp kan ved 8 ukers alder være for liten til å klare store trappetrinn, derfor kan det være mer hensiktsmessig å bære den.
Lær valpen å være rolig
Det mange ofte glemmer er å lære valpen å være rolig. Hvis man går lange turer hver eneste dag, og den kun utsettes for aktiviteter med høy intensitet, vil man raskt kunne få en stresset hund som ikke klarer roe seg. Innfør tidlig en eller flere hviledager i uka, og sørg for at valpen får godt med hvile mellom hver aktivitet. Dette vil du få igjen for senere, og det vil være lettere for hunden å tilpasse seg dersom du blir syk eller en dag ikke har mulighet til en lang tur eller mye aktivitet. Ikke minst er mental trening kjempeviktig! Særlig nesearbeid har ofte en beroligende effekt på mange hunder.
Hva er for mye?
Noen valper legger seg ned, vil ikke gå lenger og viser tydelig at de er trøtte og slitne. Da er det viktig å lytte til dette, og gi valpen en lengre hvilepause eller ta de på armen. Derimot er det veldig mange valper som går opp i intensitet når de er slitne. De biter mer, løper mer, og setter på et ekstra gir. De blir rett og slett overtrøtte. Hvis aktiviteten de har vært på varte litt lenge, eller inneholdt for mye inntrykk, kan ofte valpen slite med å finne roen når den kommer hjem. Da er beste løsning å justere aktiviteten ned, kanskje gå en kortere tur neste gang og hjelpe den til å roe seg ned.
Hofteleddsdysplasi ( HD)
HD er en vekstforstyrrelse som gjør at hoftekula ikke passer helt inn i hofteskåla. Dette fører til en ustabilitet i leddet, og det oppstår både slitasje og forkalkninger som kan føre til både stivhet og smerter hos hundene. Randi I. Krontveit har blant annet gjort forskning på om valpens oppvekstmiljø kan påvirke utviklingen av HD. I studien er det gjort nøye dokumentasjon. Over 500 forskjellige hunder, deriblant rasene newfoundlandshund, labrador retriever, leonberger og irsk ulvehund var med i studien.
Oppsummering av studien
Valper som ble født om våren eller sommeren, hadde mindre risiko for å få HD. Det samme gjaldt for valper som levde sine første uker hos oppdrettere som bodde på gård eller småbruk. På sommeren og som gårdshund får ofte hundene gå mye løs ute kontra om man bor i byen i blokk uten hage. Generelt sett var daglig mosjon, spesielt i moderat ulendt terreng svært gunstig for forebygging av hofteleddsdysplasi. Variert mosjon var gunstig for å hindre utvikling av sykdommen dersom hunden allerede hadde diagnosen. Hunder som mosjonerte daglig både i og uten bånd i ulikt terreng, var symptomfrie lenger enn hunder som var mindre aktive.
Aktivitet er viktig for hunden
Fysisk aktivitet for hunden er generelt viktig for å bygge en sunn og sterk kropp som skal vare hundelivet ut. Variert terreng og aktivitet er viktig. På tidlig valpestadie bør aktivitet skje på valpens premisser, i rolig tempo og med fri utfoldelse. Deretter kan man gå gradvis mer og mer tur ettersom valpen blir eldre. Samtidig er det viktig å ikke utsette valpen for hyppige og store belastninger som mye trapper, for mye intensiv lek eller unødige hyppige bråe bevegelser. Valpelivet bør bestå av lystbetonte aktiviteter med mye utforskning, nok hvile og mye moro!
Studier: - En prospektiv studie av risikofaktorer og langtidseffekter av hofteleddsdysplasi hos fire hunderaser. Randi I. Krontveit og Lars Moe
- von Pfeil, D. J. F., & DeCamp, C. E. (2009). The epiphyseal plate: physiology, anatomy, and trauma.
- Kirivanta et al Moderate running exercise augments glycosaminoglycans and thickness of articular cartilage in the knee joint of young beagle dogs.
Jeg holder online hundekurs, friluftskurs med hund og hverdagslydighetskurs!
Jeg vil følge denne bloggen!
Bli med videre for å få tilsendt treningstips, blogginnlegg, konkurranser og annet hunderelevant stoff via epost!
PS, du kan melde deg av når som helst ;)