Klar for skitur?

Når kan hunden bære kløv eller trekke på ski?

fysisk trening hund hundetrening skadeforebygging valp Sep 26, 2024

Mange lurer på hvor gammel hunden må være før den kan trekke på ski eller bære kløv. Sannheten er at alder er kun et tall – det er ofte flere ting du bør se på i stedet for å kun se på hundens alder. 

Veterinær Sara Molin holdt et flott foredrag for ikke lenge siden hvor hun snakket om viktigheten av fysisk aktivitet fra tidlig alder og å forberede hundene for aktiviteten de skal bedrive senere i livet. Noen skaffer seg hund for kos og hygge, mens andre har et mål om hva hunden skal brukes til som trekkhund, jakthund, agilityhund, lydighet etc.

Uansett type hundesport du ønsker å drive med hunden din er god grunnform en god investering som skadeforebygging du bør legge ned arbeid i tidlig. Les mer om fysisk trening av valpen. Sara Molin sa at man må se på om hunden er klar mentalt og fysisk for oppgaven du ønsker å utsette den for.  Dersom du har som mål å bruke hunden til noe spesifikt, bør du starte tilvenningen til dette så tidlig som mulig. Men tilvrenning er ikke det samme som hard trening! Kroppen tilpasser seg aktivitetsnivået du legger grunnlag for i tidlig alder. Det er derfor ikke spesielt heldig dersom du utsetter å vende hunden til skog og fjellterreng dersom det er en skikkelig fjellgeit av en hund du ønsker deg. Hemmeligheten er bare å legge opp treningen riktig og gravis.

Når du er usikker på om hunden din kan starte med trekk eller andre aktiviteter, bør du selvsagt se på hundens alder, men se også på hva hunden er vandt med fra før av fysisk- og mental trening. Kanskje bør du noen måneder legge ned trening på å bare gå løsturer i ulendt terreng, øke lengden på turene og trene litt balanse og koordinasjon i skogen før det er aktuelt å lære hunden til å skulle bære kløv, trekke deg på sykkel eller trekke kjetting.

Andre ting som spiller inn på når du kan belaste hunden din og hvor mye:

  • Rase, eksteriør og bygning
  • Størrelse og fasong
  • Personlighet og arbeidsmåte

 En velproporsjonert hund, er ofte tidligere «satt» i kroppen enn en hund som er hengslete. En rase som er bygget for f.eks trekk, vil og ofte tidligere kunne være klar fysisk for å kunne trekke i motsetning til en selskapshund eller en hund med ugunstig eksteriør. En hund med lang rygg eller som stor i størrelse er kanskje senere utviklet enn en mindre hund osv. Men her må man se an individet.

Hvis du ønsker å starte trekktrening med hunden din når unghunden er 6 måneder, kan det være helt greit det. Mange hundekjørere starter såpass tidlig å kjøre inn hunder i spann. Men faktorer du gjennomgå før du starter trekktrening med unghunden din er:

  • Er hunden vant med å løpe masse løs i terrenget og har generelt god grunnform og er vandt til å bruke seg mye fysisk fra den er liten eller er den kun vandt med korte gåturer i bånd på asfalten?
  • Er hunden vandt med utstyr og håndtering for å få på sele og gå med dette?
  • Er hunden vandt med bråk og masse andre hunder?
  • Hvilken rase er hunden og hvordan håndterer den nye situsjoner?
  • Skal du starte treningen i spann, bak sykkel, eller gående?
  • Er hunden din vandt til trillende gjenstander som sykkel?
  • Er den vandt med at du har på deg ski eller holder høyere tempo enn kun "gåtempo"?
  • Er hunden stor i størrelse og ser veldig «uferdig ut» eller virker den sterk og stabil?

Hvis svaret er «nei» på mange av disse punktene, har kanskje ikke hunden tilstrekkelig mentale eller fysisk forberedelser til aktiviteten du ønsker å starte. Forbered hunden din bedre. Det fine med å legge et godt fysisk grunnlag med variert trening for hunden, er at den blir mer rustet for å unngå skader, den blir friskere og den vil kunne tåle påkjenninger mye bedre enn en utrent hund. Det er heller ikke nøvendig å "kjappe seg". Noe av den beste treningen du kan gjøre er å la hunden springe løs i ulendt terreng - lengst mulig!  Samtidig som du vender den gradvis til andre aktiviteter med lett belastning.

 I KLØVKURSET jeg holder snakker jeg om viktigheten av å vurdere hundens mentale og fysiske forutsetninger og utgangspunkt for når man kan starte med kløvtreningen. Selvsagt bør hunden være relativt ferdig utvokst. Men likevel kan en ett år gammel godt trent og aktiv hund starte forberedelser til kløvtreningen med bedre utgangspunkt enn en hund på 3 år som kun er vant med korte turer i nabolaget. Jeg anbefaler ingen hund å starte med styrketrening eller kjettingtrekk dersom hunden ikke fra før er i god form selv om begge aktivitetene er supre måter å trene styrke på! Det er fordi hundens kropp ikke er klar for aktiviteten den skal gjennomføre når den kun er vandt med korte turer. 

Visste du at:

  • Det å gå tur med hunden i trekk kan faktisk være mye tyngre enn å la den trekke i rolig trav i lett terreng etter sykkel fordi vi holder igjen hunden så mye når vi går.
  • Mentale forberedelser som tilvenning av tom kløv, innlæring av kommandoer til trekk som høyre, venstre, stå osv kan man starte med på valpestadiet.
  • Å bære en tom kløv er nesten lik vekt som å ha på et tyngre dekken.
  • Er du en potetsekk på tur, er det god motviasjon til å komme i bedre form så du kan minke hundens belastning ved at du går fortere og holder hundens tempo i større grad.

 Tilvenning VS trening

Du trenger ikke la hunden trekke lange turer for å vende den til å bli trekkhund. Du trenger heller ikke la en kommende agilityhund hoppe de mest belastende hindrene i tidlig alder. Trekktrening kan startes ved å sette på hunden en sele, ha en godbitskål eller leke noen meter foran hunden og gi den klarsignal for å løpe frem. Avslutt med masse ros! Korte intervaller, lek og moro! Du kan trene kommandoer som høyre, venstre, start og stoppsignal og mye mer som ikke er belastende i det hele tatt!

Motivasjon skal alltid være grunnstenen i all trening vi gjør med hundene våres! Tenk tilvenning og ikke legg lista for høyt! All opptrening og tilvenning både mentalt og fysisk må skje gradvis og det skal være gøy!

Sjekkliste for å klargjøre hunden for aktiviteten dere skal bedrive:

  • Vend hunden til utstyret, eller lignende utstyr som dere skal bruke.
  • Vend hunden til miljøet den skal konkurrere eller trene i.
  • Lær lystbetonte øvelser rettet mot sporten med fokus på mestring, lek og korte økter og lydighet.

Jeg holder online hundekurs, friluftskurs med hund og hverdagslydighetskurs!

Ta meg til kurssiden

Jeg vil følge denne bloggen!

Bli med videre for å få tilsendt treningstips, blogginnlegg, konkurranser og annet hunderelevant stoff via epost! 

PS, du kan melde deg av når som helst ;)

Online Kløvkurs
Online Kjettingtrekkkurs
Styrketrening og skadeforebygging